top of page

Privégebruik van een motor van de zaak

  • admin
  • 7 dagen geleden
  • 2 minuten om te lezen

Om bijvoorbeeld files te vermijden maken werknemers voor het woon-werkverkeer soms gebruik van een motor. Wat komt er dan voor rekening van jou als werkgever en wat voor de werknemer?


Geen vergelijk met auto

De Belastingdienst stelt het volgende bij een motor van de zaak vast. Voor het ter beschikking stellen van een auto of bestelauto bestaat de bekende bijtelling voor het privégebruik dat van de auto gemaakt kan worden. Voor een motor geldt een dergelijke bijtelling niet.


Zakelijke kilometers

Alle kilometers die niet als zakelijk kunnen worden verantwoord, kunnen worden aangemerkt als privé. Wel zakelijk zijn bijvoorbeeld kilometers voor woon- werkverkeer, bezoek aan relaties en het halen en brengen van spullen voor de zaak.


Tip: zorg dat de zakelijke kilometers goed worden bijgehouden om te voorkomen dat de werknemer een te hoog bedrag aan voordeel belast krijgt.


Eigen bijdrage

Reken je een eigen bijdrage? Dan mag je deze bijdrage in mindering brengen op het bedrag dat als voordeel in aanmerking moet worden genomen. Let op, het eindsaldo kan niet negatief worden.


Privégebruik

Voor het berekenen van het voordeel van privégebruik van een terbeschikkinggestelde motor moet je uitgaan van het werkelijke voordeel. Dit is het aantal privékilometers dat met de motor gemaakt wordt, vermenigvuldigd met de kilometerkostprijs van de motor. Dit bedrag moet je als loon doorberekenen aan de werknemer. Je kan dit loon ook aanwijzen als eindheffingsloon, mits er aan de gebruikelijkheidstoets is voldaan.


Werkkostenregeling

Het privévoordeel van een ter beschikking gestelde motor mag je ook onderbrengen in de werkkostenregeling (WKR), mits voldaan wordt aan de daarvoor geldende voorwaarden.


Tip: bij een waarde van € 2.400 per jaar aan loon in de vrije ruimte voor een werknemer mag je hier, binnen redelijkheid, van uitgaan.


Soms ander vervoermiddel?

Als met een ter beschikking gesteld voertuig wordt gereisd, dus ook met een motor, mag je hiervoor geen kilometervergoeding meer betalen. Dit mag wel als met een ander privévoertuig wordt gereisd. Als op een regenachtige dag de werknemer dus besluit met de eigen auto naar het werk te reizen, mag je hiervoor een vergoeding betalen van € 0,23 per kilometer. Dit moet wel aannemelijk gemaakt kunnen worden.

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
info.png
blog_icon.png
  • LinkedIn - White Circle

Rijnstraat 3, 2231 EG, Katwijk

bottom of page